Artikelen

Golfuitrusting

 

De voornaamste uitrusting voor het golfspel bestaat uit:

 golfuitrusting

Golfballen
De diameter van de gemiddelde golfbal is 4.27 centimeter en weegt ongeveer 46 gram.  

 

Golfclubs (golfstokken)

Er bestaat een uitgebreid gamma van clubs geschikt voor het slaan van verschillende lengtes en omstandigheden op de golfbaan. Het golfreglement bepaalt dat een speler maximaal 14 clubs mag meenemen in de tas, de samenstelling bepaalt hij zelf. 

 

Headcovers

Headcovers zijn beschermende covers die je over het over het hoofd van een golfclub heen schuift. Golf clubs zijn precisie instrumenten en duur van prijs, daarom zijn er headcovers ontworpen om deze te beschermen.
Vroeger trok men een oude sok over de golfclub heen om deze te beschermen. Tegenwoordig is er een breed scala aan stijlen te verkrijgen, nog steeds wordt de traditie in stand gehouden, zo zijn er nog steeds retro sokken in een modern jasje. Er is dus meer dan de standaard headcover die wordt geleverd bij aankoop van een club.

 

Tee

Dit is een houten of plastic pinnetje dat in de grond wordt gestoken om er de golfbal op te plaatsen wanneer men afslaat aan het begin van een hole. Alleen tijdens het afslaan mag men een tee gebruiken. 

 

Marker

Als de bal op de green ligt mag deze worden opgepakt en schoongemaakt. De speler dient een marker te gebruiken om de plaats aan te geven waar de bal lag zodat naderhand de bal op dezelfde plaats kan worden teruggeplaatst. De marker wordt vlak achter de bal geplaatst in de lijn van de hole. De marker is een klein plastic/ijzeren rondje, er wordt ook wel eens een munt gebruikt. 

 

Pitch fork

Dit is een kleine vork om de pitchmarks (kuiltjes) op de green te herstellen. Als een bal op de green landt laat deze een afdruk achter.  

 

Regelboekje

Dient iedere speler bij zich te hebben.  

 

Pen

Om de score op te schrijven. Gebruik liever geen potlood, want als de kaart nat wordt, vervaagt de tekst.

 

Kleding

Het voornaamste is dat kleding prettig zit en genoeg bewegingsvrijheid geeft. Daarnaast hebben de meeste golfclubs een kledingvoorschrift. Op deze banen zijn spijkerbroeken en T-shirts dan meestal niet toegestaan. Een poloshirt is het meest gangbare met golfen.  Golfschoenen moeten zorgen dat de speler een stabiele stand heeft bij het slaan, ook al is het gras vochtig en glad. Golfschoenen zijn daarom meestal voorzien van spikes of nopjes. Oudere golfschoenen hebben ijzeren spikes, moderne golfschoenen hebben softspikes. De spikes kunnen vervangen worden omdat ze afschroefbaar zijn. Nopjes zijn een onderdeel van de zool. Veel amateurspelers dragen schoenen met nopjes, omdat het voor hun genoeg stevigheid geeft en de meeste clubhuizen ermee betreden mogen worden. Schoenen met spikes worden door betere spelers gebruikt en door bijna alle professionals.  

 

Golfhandschoen
Speciaal voor golf zijn handschoenen gemaakt om beter de golfclub vast te kunnen houden.  

 

Regenpak en paraplu  

 

Jack

Vroeger droegen spelers graag meerdere truien over elkaar als het koud was, in plaats van een stug jack, maar tegenwoordig zijn er dunne jacks die wind- en waterdicht zijn.

 

 

Bron: Wikipedia

 

(september 2013)